Hyvin purettu on puoliksi tehty!

klikkaa tarpeesi mukaan Soita 0452314622

Yläpohja purku ja korjaus

Höyrynsulun vaurioituminen, väärä asennus tai puuttuminen saattaa aiheuttaa merkittäviä vaurioita yläpohjan ja katon rakenteisiin. Kuvan kohteessa höyrynsulun virheellinen asennus johti vaurioihin aluskatteessa ja yläpohjassa sekä alkavia kosteusvaurioita katon sekä yläpohjan rakenteisiin.

Yläpohjatilan vauriot
Vaurioita yläpohjatilassa

Yläpohjan vaurioituneiden eristeiden poisto

Purkutyöt aloitettiin poistamalla kastuneet villat ja siirtämällä sivuun takaisin asennettavat eristeet. Kohde oli rakennettu 1980-luvulla ja höyrynsulkumuovia ei oltu saumattu teippaamalla. Lisäksi kohteen huonekorkeutta oli kasvatettu keittiön ja olohuoneen osalta niin, että yläpohjatilaan oli nostettu seinärakenne ja tästä rakenteesta puuttui kokonaan höyrynsulku. Osa yläpohjan eristeistä oli asennettu höyrysulkumuovin alle ja osa päälle. Höyrynsulun läpi oli viety sähköputkia ja näiden läpiviennit oli tehty leikkaamalla, eikä niitä oltu asianmukaisesti tiivistetty työn jälkeen. Osa alakatosta oli myös retkahtanut, koska yläpohjassa oli kävelty huolimattomasti.

aukkoja yläpohjan höyrysulussa
Aukkoja höyrynsulkumuovissa

Höyrynsulun korjaus

Eristeiden alla ollut muovikalvo teipattiin saumoistaan tiiviiksi ja ylösnostetun yläpohjan osuudelle asennettiin höyrynsulkumuovi. Yläpohjan tuuletusta parannettiin poistamalla yksi villalevy umpeen eristetyn katon osalta. Työn yhteydessä yläpohjasta poistettiin huomattava määrä jyrsijöiden pesiä, jätöksiä ja eristeiden joukkoon kuulumatonta, jyrsijöiden tuomaa hajoavaa ja hajoamatonta materiaalia. Kohteessa haasteen aiheutti matala työskentelykorkeus ja se, että kohteen pituus oli n. 17m ja käynti vain toisesta päädystä.

korjattu ilmanvaihtokanavan läpivienti yläpohjassa
Korjattu ilmanvaihtokanavan läpivienti

Kohteen ilmavuodon suunta oli ollut sisältä ulospäin, koska ilmanvaihto oli ollut kytkettynä pois jo useita vuosia. Tästä syystä huoneistossa ollut lämmin ja kostea ilma aiheutti yläpohjatilaan talvella suuria jääpuikkoja, jotka repivät aluskatetta. Ilmanvaihdon käyttäminen ja tästä aiheutunut ilmavuoto yläpohjasta huoneistoon olisi voinut olla huomattavasti haitallisempi, johtuen mittavasta jyrsijäongelmasta. Yläpohja on tässäkin kohteessa syytä tarkastaa jatkossa säännöillisesti.

Jyrsijöiden aiheuttamia vaurioita yläpohjassa
Jyrsijöiden aiheuttamia vaurioita yläpohjassa

Jos epäilet yläpohjassasi olevan ongelmia, ota yhteyttä ja tulemme tarkastamaan tilanteen.

Yläpohjan muistilista

  1. Tarkasta säännöllisesti yläpohjatila ja vesikaton kunto. Jos et osaa tai pysty tarkastamaan kohteita, pyydä apua ammattilaisilta.
  2. Ilmavuodot altistavat tiloissa olevat terveysriskeille.
  3. Pelkkä vesikaton korjaus ei korjaa ilmavuotoja.
  4. Jyrsijöiden, lintujen ja muiden eläinten ei tule pesiä yläpohjassa, vaan tämän estämiseksi on käytettävä torjuntakeinoja.
  5. Yläpohja on syytä varustaa riittävin kulkusilloin, jotta tarkastaminen ja huolto on turvallista.
  6. Tarkastaminen ja pienten ongelmien korjaaminen on huomattavasti edullisempaa, kuin isojen ongelmien korjaaminen.
  7. Kattavasti lisätietoa ilmavuodoista ja niiden aiheuttamista ongelmista saat sisäilmayhdistyksen sivuilta.

Yläpohjan tarkastamisen kustannukset

Yläpohjan ja yläpohjatilan huolellinen tarkastus vie kohteesta riippuen 2-8 tuntia ja kustantaa raportteineen 200-400 euroa. Osa toimijoista tarjoaa ilmaista tarkastusta vesikattoon ja yläpohjatilaan, mutta ilmaisia tarkastuksia tekevät toimijat pyrkivät usein myymään asiakkaalle tarkastuksen yhteydessä, jonkin korjaus- tai huoltotyön. Covatin tekemän kartoituksen saat helposti tilattua täältä.