Asbestipitoiset putkieristeet

Missä asbestia voi olla

Yleinen asbestipitoinen löydös kaikissa rakennustyypeissä ovat putkieristeet. Asbestia voi olla pintamateriaaleissa sekä eristemassassa. Myös ennen vuotta 1994 asennetut villaeristeiset putkieristeet voivat sisältää asbestia.

Eristeet ovat helposti tunnistettavissa pintamateriaalin ja muutamien muiden seikkojen avulla, kuten tunnustelemalla eristettä kurvien kohdilta. Usein putkien eristeet ovat huonossa kunnossa ja pahimmassa tapauksessa rikki niin, että asbestipitoista  materiaalia pääsee leviämään tiloihin.

Asbestipurkutöitä saa suorittaa vain luvan saanut urakoitsija ja putkieristeiden osalta ei kannata tästä poiketa, erityisesti korkean asbestipitoisuuden vuoksi.

Asbestipurkutyön hinnan selvität tarjouspyynnöllä

Asbestipurkutyöt

Teemme putkieristeiden purkutöitä koko Suomen alueella.

Kysy myös putkieristeiden pinnoituksesta, jos purku ei ole tarpeen.

Lämmitysjärjestelmän vaihto

Lämmityslaitteiden sekä -järjestelmien uudistamiset näkyy tilausmäärissä ja toimitusajoissa, joten kannattaa selvittää oma tarve hyvissä ajoin ennen kattilan vaihtoa. Useissa saneerattavissa kohteissa on tarve asbestipurkutyölle. Asbestipitoisia materiaaleja voi olla lämmitysjärjestelmän putkistoissa, käyttövesilinjoissa tai kattilan hormiyhteissä sekä tiivisteissä. Tilattaessa lämmitysjärjestelmän vaihto ”avaimet käteen”-pakettina kannattaa varmistaa toimittajalta asianmukainen putkieristeiden purkutyö.

Miten tunnistaa asbestieriste

Eristeiden kokemusperäinen tunnistaminen vaatii koulutusta ja kokemusta, jotta voidaan todeta sisältääkö putkieristeet asbestia vai ei. Yksinkertaisena ohjeena voidaan todeta seuraavat, jolloin asbestin esiintyminen on todennäköistä:

Huom! Nämä ohjeet ovat suuntaa antavia, eikä vanhoja putkieristeitä saa puristaa voimakkaasti tai avata ilman riittävää asiantuntemusta ja laitteistoja.

 • Kohde on rakennettu ennen vuotta 1980. Kaikki ennen 1994 tehdyt kartoitettava.
 • Putkien eristeet on pinnoitettu oheisten kuvien materiaalilla. Joissain kohteissa päälle saatettu asentaa moderni muovinen kuori.
 • On myös eristeitä, joita ei ole pinnoitettu vaan näkyvillä on asbestipitoinen punaruskea eristemassa.
 • Putkieristeet suorilla putken osilla ovat pehmeitä, eli eristevillaa, mutta kurviosat kovia. Päällikangas sisältää asbestia koko matkalta.
 • Putkieristeet ovat kaikilta osin kovia tai sisällä tuntuu paksu massa.
 • Putkien päällä on aaltopahvi. Mahdollinen asbestipitoinen eriste on aaltopahvien alla. Ei ole tunnistettavissa ilman avaamista.

Kuvia asbestipitoisista eristeistä

Kuvagallerian kuvat ovat esimerkkejä ja erityyppisiä asbestipitoisia putkieristeitä on olemassa huomattavasti enemmän. Kuvien tarkoitus on auttaa tunnistamaan kohteesta löytyviä materiaaleja, mutta kartoitus tulee jättää aina ammattilaisille.

Mitä asbestipurkutyö sisältää

Asbestipurkutyöhön kuuluu useita työvaiheita, joilla varmistetaan tilojen työturvallisuus ja riittävä puhtaus asbestikuiduista työn valmistuttua.

 • Ilmoitukset ja työsuunnitelmat; Asbestityöstä tulee tehdä ennakkoilmoitus alueen työsuojeluviranomaisille. Jokaisesta kohteesta on tehtävä osastointi-, työ- ja turvallisuussuunnitelmat ja nämä on oltava nähtävillä työn aikana.
 • Osastointi ja suojaus; osastoinnilla varmistetaan se, ettei työtilasta pääse likaista ilmaa työtilan ulkopuolelle. Osaston alipainetta on mitattava työn aikana ja aina siihen asti, että työtilasta on saatu puhdas ilmanäyte. Suojaamalla muut tilat ja sellaiset osat, joita ei pysty luotettavasti puhdistamaan, varmistetaan myös muiden tilojen puhtaus.
 • Purkutyö; varsinainen työsuorite, jossa poistetaan kaikki asbestipitoinen materiaali työsuunnitelman mukaan.
 • Siivous ja ilmanäyte; tila siivotaan pölyttömäksi suojaamattomilta osin ja tilasta otetaan ilmanäyte, joka tutkitaan laboratoriossa. Ilmanäytteestä tulee saada asianmukainen dokumentti.
 • Osaston purku ja asbestijätteiden loppusijoitus; Puhtaan ilmanäytteen jälkeen osasto puretaan ja asbestipitoiset jätteet toimitetaan valtuutettuun vaarallisten aineiden käsittelypisteeseen.
 • Luovutus ja raportti; tilat luovutetaan tilaajan käyttöön ja työstä annetaan luovutusraportti alipainelokeineen.

Jätä tarjouspyyntö tästä

  Asbestipitoisten putkieristeiden paikkaus ja pinnoitus

  Jos putkieristeet ovat korjauksen tarpeessa, mutta niitä ei ole tarve purkaa, voidaan niiden käyttöikää pidentää pinnoittamalla. Tälläisten huoltotoimenpiteiden kustannus on 10-30% osastoidun asbestipurkutyön kustannuksista, riippuen kohteesta. Asbestipitoisten materiaalien käsittely on luvanvaraista työtä ja vaatii luvan saaneen urakoitsijan. Kysy lisää soittamalla tai postilla.

  Pussipurkumenetelmä

  Putkieristeitä voidaan purkaa myös ilman osastointimenetelmään, jolloin käytetään pussipurkua. Tämä menetelmä on hyväksytty Suomessa vain pienten eristeosien purkamiseen <1m. Pussipurkua käytetään asbestia sisältävien putkieristeiden purkuun silloin, kun on tarve tehdä muutoksia tai korjauksia putkilinjoihin. Myös rikkoutuneita putkieristeitä joudutaan toisinaan korjaamaan pussipurulla, jos tavallinen paikkaus ole mahdollinen. Pussipurun hinta on yleensä 150€/pussi sis. alv 24%.

  Covat Oy - hyvin purettu on puoliksi tehty